Entorno

Vall de Boí

On els Pirineus toquen el cel

Situat en un lloc privilegiat, a la base de el Parc Nacional d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici (Llac de Sant Maurici), un dels espais naturals més bonics d'Espanya, amb els seus paisatges espectaculars, els seus pics impressionants, els seus boscos frondosos i els centenars de llacs i llacunes. Una de les valls més encantadors de Catalunya. Aquí trobaràs un paratge ple d´antigues llegendes, tradicions ancestrals i un estil de vida lent que recorda els nostres avantpassats. Tot això en un entorn màgic de gran bellesa natural i un conjunt de joies romàniques medievals únic declarades Patrimoni de la Humanidade per la Unesco.

Patrimoni Mundial de la Unesco

El conjunt Romànic de la Vall de Boí està format per vuit esglésies i una ermita: Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia, d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l'Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Quirc de Durro. El Romànic va ser declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000 i sorprèn per la concentració d'esglésies d'un mateix estil arquitectònic en un espai reduït i que s'han conservat amb poques modificacions al llarg dels anys a causa de l'aïllament de la vall fins entrat el segle XX. Construïdes durant els segles XI i XII, seguint els models de el nord d'Itàlia, el romànic llombard, les esglésies de la Vall de Boí són edificis funcionals d'una o tres naus, que s'aixequen amb acurat treball de granit i es cobreixen amb embigats de fusta o voltes de canó. Destaquen les seves campanars: esveltes torres de planta quadrada que complien una funció de comunicació i vigilància de territori. A l'interior de les esglésies, el conjunt de pintura mural, els Davallaments de la Creu, les talles i els frontals de l'altar omplien els espais d'imatges destinades a revelar els valors espirituals de la societat medieval.

El Parc Nacional d'Aigüestortes

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és un dels catorze parcs nacionals d'Espanya i l'únic existent a Catalunya. Situat al cor dels Pirineus, és una excel·lent representació dels principals ecosistemes que podem descobrir a l'alta muntanya. Cims que superen els tres mil metres d'alçada; rius, barrancs, cascades i molleres que ens fan sentir, veritablement al país de l'aigua; més de 200 llacs de muntanya de formes i colors diversos; i una gran diversitat de flora i fauna que insisteix per sobreviure en un medi físic rigorós, donen vida a aquest espai natural protegit, únic al sud d'Europa. Durant les quatre estacions de l'any, el Parc Nacional ofereix un complet programa d'activitats que inclouen itineraris amb el servei de guies interpretadors, excursions amb raquetes de neu a l'època hivernal, jornades naturalistes, exposicions, xerrades i concursos que tenen com a objectiu donar a conèixer els principals recursos naturals de Parc Nacional per a millorar la protecció i la conservació d'aquests espais privilegiats.

Destinació Starlight

El parc Nacional d'Aigüestortes és considerat reserva i destinació turística Starlight. El parc va ser reconegut com uns dels millors paratges per veure estrelles a Espanya. Això es dóna perquè està ben qualitats per a la contemplació del cel i que a l'estar protegit de la contaminació lluminosa i la suma d'unes condicions atmosfèriques favorables fan possible una òptima observació astronòmica. Per formar part de la llista de destinacions Starlights no només s'avalua la qualitat de el cel nocturn i de la llum dels estels, sobretot es tracta de garantir el compromís amb la conservació dels entorns naturals i paisatgístics associats a la zona i comptar amb un oferta turística adequada i sostenible amb el medi ambient.

Tradicions ancestrals

Tradicionalment, el solstici d'estiu es celebrava amb la baixada de les falles ¨La Festa de l'Foc.¨Una tradició arrelada des de temps remots en els pobles de la Vall de Boí. La festa està relacionada amb el culte a el sol, donant gràcies als déus per la collita rebuda i per espantar els mals esperits. Avui dia aquesta important celebració de la Vall de Boí va més enllà de les seves arrels, i les festes comencen al voltant de la meitat de juny i duren fins a la meitat d'agost passant de poble a poble. Són festes de foc, on els nois i noies preparen les seves torxes de fusta resinosa uns dies abans de el gran dia deixant assecar fins al dia de l'descens. En el dia de la falla, tot comença en el far, un punt alt de la muntanya des d'on sortiran amb les seves torxes il·luminant el recorregut fins al poble. En l'arribada a la plaça, la gent els rep amb alegria, música, es fa una gran foguera i es comença la festa que pot durar tota la nit.

Necessites ajuda?

Contacti amb nosaltres
Copyright © 2021 Alberg Taüll - Tots els drets reservats